Search

Open for the Climate

A government mission to create open online education for climate change. Nine higher education institutions in collaboration to create a wide range of education in dialogue with relevant organizations in business and the surrounding society. The assignment is coordinated by Uppsala University. The aim is to enable shorter further education in relevant areas, such as engineering, science, procurement law, computer science and urban social planning etc. The courses developed are presented here.

Cybersäkerhet i samhällskritiska system, med fokus på elsystem

Digital säkerhet, cybersäkerhet, är en nödvändighet för en fungerande samhällskritisk infrastruktur, såsom elsystem, vattenrening, trafik och sjukvård. Detta blir speciellt tydligt då vi går mot en grön omställning av vårt samhälle, då just samhällskritiska funktioner måste fungera och digitalisering av samhällskritiska funktioner ökar, för att vi ska kunna effektivisera olika verksamheter. Och med det följer att cybersäkra lösningar är ett måste, så att samhället och dess medborgare inte drabbas av digitala intrång. I denna kurs kommer exempel tas upp från olika samhällskritiska funktioner, med fokus på elsystemet. Digitala lösningar kommer att behandlas, samt metoder och modeller för cybersäkra system. Innehåll - Samhällskritiska system- Sveriges och Nordens elsystem- Styrning och övervakning av elsystem- Analys av digitala lösningar för elsystem- Informationssäkerhetsbegrepp: konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet; spårbarhet.- Internationell ISO/IEC standardisering- Omvärldsanalys Kursens upplägg Allt sker digital på distans, genom Zoom/motsvarande. Föreläsningar – kommer inte att spelas in – varvas med seminarier där olika frågeställningar behandlas i dialog med deltagarna. Kursen startar tisdag 9 sept på eftermiddag och pågår under sex eftermiddagar, där varje tillfälle är 4*45 min. Du kommer få kunskap om Efter kursen ska du ha fått en ökad förståelse för behovet av säkra digitala lösningar samt en bättre medvetenhet (”awareness”) om digitala sårbarheter. Kursen behandlar metoder och verktyg för att stärka en cybersäker miljö, med fokus på samhällskritiska elinfrastrukturer. Vem vänder sig kursen till? Kursen vänder sig till dig som arbetar inom någon samhällskritisk funktion, såsom elbolag, trafikverk, vattenreningsverk eller sjukvårdssystem. Du ska ha en teknisk bakgrund, med kunskap om ditt område där du är verksam. 

Hållbar utveckling ur ett miljövetenskapligt perspektiv-teori

Vill du stärka din kompetens inom hållbar utveckling? Denna kurs ger dig en bred översikt av det tvärvetenskapliga området hållbar utveckling ur ett miljövetenskapligt perspektiv och innehåller teoretiska aspekter av hållbar utveckling ur ett miljövetenskapligt perspektiv. Du kommer att få en introduktion i de komplexa miljöproblem som beskriver det aktuella tillståndet i världen när det kommer till hållbarhetsutmaningar på både lokal och global nivå som exempelvis klimatförändringar, biologisk mångfald, markanvändning etc. Perfekt för dig som arbetar med hållbarhetsfrågor i  kommuner,  på länsstyrelser eller som konsult som vill bidra till en hållbar samhällsutveckling. I kursen går vi igenom och diskuterar viktiga begrepp kring hållbar utveckling. Vi tar upp globala miljöproblem och olika perspektiv på hållbar utveckling, med hänsyn till naturvetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter. Kursens upplägg Undervisningen består av föreläsningar, obligatoriska gruppdiskussioner, seminarier och digitalt prov. Examinationen sker löpande via aktivt deltagande på föreläsningar, seminarier samt ett digitalt prov. Mål med kursen Efter avklarad kurs kan du: Definiera begreppet hållbar utveckling samt utifrån ett miljövetenskapligt perspektiv redogöra för utmaningar inom hållbarhetsområdet Visa förståelse för de grundläggande begrepp gällande hållbarhet som tas upp i kursen och är relevanta för en hållbar samhällsutveckling. Målgrupp Den här kursen är för dig som redan jobbar och vill lära dig grunderna i hållbarhet inom miljövetenskap. Kursen passar bra för dig som arbetar med hållbarhetsfrågor i kommuner, på länsstyrelser, som konsulter och liknande yrken.   Mer information om kursstart och anmälan publiceras inom kort.

Hälsosektorns roll, ansvar och möjligheter som aktör inom samhällets klimatomställning

Om kursen Klimatförändringarna är inte bara en miljöfråga – de är en av vår tids största utmaningar för folkhälsan. Hälso- och sjukvårdssektorn arbetar för att förebygga ohälsa och ge en god vård, men bidrar samtidigt till stora klimatpåverkande utsläpp som hotar människors hälsa på sikt. I denna kurs får du kunskap om klimatets påverkan på hälsa, policyprocesser och konkreta strategier för att integrera klimatarbete i vårdsektorn – en nödvändig kompetens i arbetet för framtidens hälsa. Kursen riktar sig till vårdpersonal, hälsoplanerare, folkhälsostrateger och beslutsfattare som vill förstå hur klimatförändringar påverkar folkhälsan och hur vården kan bidra till en hållbar utveckling. Kursens upplägg Kursen ges på distans och genomförs online under två kursveckor: Vecka 45: 3–7 november Vecka 49: 1–5 december Undervisningen bygger främst på föreläsningar och grupparbeten med inslag av självstudier. Deltagarna får möjlighet att diskutera, analysera och problematisera klimatförändringarnas hälsopåverkan samt strategier och policyprocesser för hållbar omställning inom hälso- och sjukvården. Mål med kursen Efter genomgången kurs ska deltagarna ha: Kunskap om klimatförändringarnas påverkan på hälsa, från global till lokal nivå. Förståelse för de hälsovinster som klimatomställning kan medföra. Insikt i hälso- och sjukvårdens roll, ansvar och möjligheter att bidra till klimatarbetet. Kunskap om policyprocesser från global till nationell nivå och hur de stödjer hälso- och sjukvårdens klimatomställningsarbete. Förmåga att analysera och problematisera samverkan mellan olika aktörer samt kommunikationens roll i förändringsprocesser. Målgrupp Kursen riktar sig till verksamma inom hälso- och sjukvården som vill fördjupa sin kunskap om klimat och hälsa, inklusive: Vårdpersonal Hälsoplanerare Folkhälsostrateger Politiker och beslutsfattare inom hälsoområdet Kursen ger en plattform för yrkesverksamma att utbyta erfarenheter och utveckla strategier för att integrera klimathänsyn i hälsosektorns verksamhet. Anmälan För frågor om anmälan kontakta maria.nilsson@umu.se

Miljö och innovation - från idé till marknad

I en värld där hållbarhet har blivit en självklarhet är det de mest innovativa lösningarna som kommer att forma framtiden. Den här kursen utrustar dig med verktyg för innovationsarbete som inte bara driver lönsamma affärer, utan också löser miljöutmaningar. Kursperiod Kursen är helt digital och anpassad för att du ska kunna kombinera den med heltidsarbete Kursens innehåll Du kommer att utforska skärningspunkten mellan miljömässig hållbarhet och innovationsledning – två områden som tillsammans kan driva verklig förändring. Kursen fokuserar på affärsmässiga tillämpningar och ger dig praktiska färdigheter för att utveckla både fysiska och digitala produkter. Kursens upplägg Genom verklighetsbaserade case och dina egna arbetsrelaterade utmaningar kommer du att lära dig modeller och metoder som du kan applicera direkt i ditt dagliga arbete. Du kommer få kunskap om Kursen ger dig insikter i hur miljömässig hållbarhet och innovationsledning kan integreras för att skapa hållbara affärslösningar. Du får praktiska färdigheter och verktyg för att utveckla både fysiska och digitala produkter. Vem vänder sig kursen till Den här kursen är för dig som arbetar med miljöfrågor, innovation eller affärsutveckling och vill fördjupa din förståelse för hur dessa områden kompletterar varandra. Du kommer att samarbeta med andra yrkesverksamma och dra nytta av deras erfarenheter, samt få vägledning av ledande experter inom både forskning och praktiskt innovationsarbete. När du ansöker till kursen måste du visa att du har grundläggande behörighet. Om dina gymnasiebetyg inte redan finns på antagning.se, behöver du ladda upp din gymnasieexamen eller motsvarande där när du ansöker. På kursens sida på liu.se kan du se vilka behörighetskrav som gäller för kursen.

Planering för hållbar samhällsomvandling och grön omställning, I

Den här kursen utvecklar din förståelse för grön omställning och hållbar utveckling, både teoretiskt och praktiskt. Genom föreläsningar, seminarier och eget arbete får du en teoretisk grund med planeringstekniska perspektiv som rör samhällsomvandling och omställning mot ett mer hållbart samhälle globalt, nationellt, regionalt och lokalt. Kursen ges på distans och riktar sig till yrkesverksamma inom offentlig och privat sektor som arbetar med miljö- och planeringsfrågor. Kursens upplägg Kursen ges på distans, på 50 % studietakt och undervisning i form av föreläsningar och seminarier varvas med eget arbete. Under kursens gång skapas möjligheter till erfarenhetsutbyte och diskussioner med övriga deltagare och lärare. Denna kurs är del 1 av 2, men kan läsas utan att gå vidare till del 2. I denna första del får du en teoretisk grund inom området för planering av hållbar samhällsomvandling och grön omställning. I del 2 ges du möjlighet att fördjupa dig i ett relaterat fall, gärna kopplat till dina egna erfarenheter och verksamhet, knyta det till teoretiska perspektiv och aktuell forskning på området samt presentera och diskutera det med övriga kursdeltagare. Mål med kursen Kursen syftar till att lägga en teoretisk grund och ge dig en förståelse för vad grön omställning innebär i olika geografiska kontexter, samt hur grön omställning kan kopplas till planering för hållbar utveckling och samhällsomvandling på lokal, regional, nationell och global nivå. Målgrupp Kursen passar dig som jobbar inom exempelvis offentlig organisation och som arbetar med miljö- och planeringsfrågor, men även politiker och andra beslutsfattare som behöver en ökad kunskap om grön omställning och samhällsomvandling. Kursen riktas i första hand till yrkesverksamma personer som arbetar med frågor kopplade till planerings- och utvecklingsarbete i offentliga myndigheter och organisationer vilka berörs av grön omställning och hållbar samhällsomvandling i vidare bemärkelse. Det kan exempelvis vara kommuner, regioner, länsstyrelser, departement och statliga verk, samt bransch- och intresseorganisationer. Kursen riktar sig även till privat sektor, t ex företag i relaterade verksamheter och konsulter. Kursinnehållet kan även vara relevant för t ex gymnasielärare som vill kompetensutveckla sig inom området hållbar utveckling.   Mer information om kursstart och anmälan publiceras inom kort.

Planering för hållbar samhällsomvandling och grön omställning, II

Utifrån aktuella ’gröna projekt’ och samhällsomvandlingar analyserar vi möjligheter för en mer hållbar planering. Denna kurs bygger vidare på kursen Planering för hållbar samhällsomvandling och grön omställning, I. Med utgångspunkt i konkreta exempel från norra Sverige och aktuell forskning, lyfter vi fram olika perspektiv, målkonflikter och planeringsutmaningar kopplade till samhällsomvandling och grön omställning. Det kan avse frågor kopplade till användning av mark och vatten, naturtillgångar, energiproduktion, klimatanpassning, transportinfrastruktur, livsmedelsförsörjning, ny ’grön tillverkningsindustri’ (batterier, fossilfritt stål mm). Du får kunskap om både potential och utmaningar, t ex rörande markanvändningskonflikter, arbetskrafts- och kompetensförsörjning, bostadsbyggande, rättviseaspekter (inkl jämställdhet, urfolksrättigheter, demokrati/delaktighet), säkerhet och beredskap. Kursens upplägg Kursen ges i huvudsak på distans, med studietakt 50%. Undervisning i form av föreläsningar och seminarier varvas med eget arbete. Under kursens gång erbjudsmöjligheter till erfarenhetsutbyte och diskussioner med övriga deltagare och lärare. En frivillig fysisk sammankomst kommer att ske i Umeå, ungefär två dagar, med inbjudna gästföreläsare, diskussioner och studiebesök/exkursion kopplade till temat grön omställning och hållbar utveckling. För att kunna tillgodogöra dig kunskaperna i denna kurs behöver du ha gått kursen Planering för samhällsomvandling och grön omställning, I för att ha den teoretiska grunden som krävs. Under kursens gång fördjupar du dig i ett relaterat fall, gärna kopplat till dina egna erfarenheter och verksamhet i form av ett individuellt projektarbete. I arbetet får du knyta ditt fall till teoretiska perspektiv och aktuell forskning på området, samt presentera och diskutera det med övriga kursdeltagare. Mål med kursen Kursen syftar till att utveckla din förståelse för vad grön omställning innebär, såväl teoretiskt som praktiskt, samt olika perspektiv på hållbar utveckling mer generellt. Den första kursen fokuserar på att lägga en teoretisk grund, medan den andra kursen också ger dig möjlighet att fördjupa sig i något relaterat fall, gärna kopplat till dina egna erfarenheter och verksamhet, knyta det till teoretiska perspektiv och aktuell forskning på området samt presentera och diskutera det med övriga kursdeltagare. Målgrupp Kursen passar dig som jobbar inom exempelvis offentlig organisation och som arbetar med miljö- och planeringsfrågor, men även politiker och andra beslutsfattare som behöver en ökad kunskap om grön omställning och samhällsomvandling.Kursen riktas i första hand till yrkesverksamma personer som arbetar med frågor kopplade till planerings- och utvecklingsarbete i offentliga myndigheter och organisationer vilka berörs av grön omställning och hållbar samhällsomvandling i vidare bemärkelse. Det kan exempelvis vara kommuner, regioner, länsstyrelser, departement och statliga verk, samt bransch- och intresseorganisationer. Kursen riktar sig även till privat sektor, t ex företag i relaterade verksamheter och konsulter.   Mer information om kursstart och anmälan publiceras inom kort.